Marilyn Crispell – Bobo Stenson

Marilyn Crispell och Bobo Stenson vid var sin flygel. Inspelningen gjord av Sveriges Radio P2 vid Nybrokajen 11 i Stockholm, den 12 september 1998.

Bakgrunden var att dåvarande kulturchefen i Västerås, Tapio Hovebro, tog initiativ till två konserter på Aros Kongresscenter, där vår stad skulle visa upp sina bidrag till svensk jazz. Detta var på den tiden då man på stadshuset var väl medveten om att Västerås som musikstad var en jazzstad och ingenting annat. Men kände också en berättigad stolthet över detta.

Jag, Lennart Nilsson, fick i uppdrag att sätta programmet. Detta inleddes av en då okänd Jonas Östholm med trio.

Avslutningskvällen innehöll bl a Esbjörn Svensson Trio och Marilyn Crispell/Bobo Stenson. Marilyn hade flera gånger gästat Västerås, och hon kallade vår stad för ”min svenska hemstad”. Detta gav mig anledning att förverkliga en gammal dröm, nämligen att Marilyn och Bobo skulle framträda tillsammans. Detta var, och är fortfarande, mina två favoriter bland levande pianister.

Jag lyckades intressera Rikskonserter och SR P2 för duon, och här är resultatet. Konserten inleds med en mycket informativ introduktion av P2:s jazzchef Lars-Göran Ulander.

Av melodierna känner jag bara igen den andra, Anders Jormins ”Not”.

Marilyn Crispell och Bobo Stenson. Inspelat av Sveriges Radio P2 vid Nybrokajen 11 i Stockholm, den 12 september 1998.